headerphoto

kacang... kacang...

kacang panjang renek vs kacang buncis

 kacang panjang renek dengan daun yang gemuk-gemuk selebar tapak tangan...

 kacang buncis dah merayap tinggi... tapi...

ada sebahagian daun dia ada kesan lebam seperti terbakar... kenapa ya?... panas sangat kah? bukan kah kebelakangan ini kerap hujan?...

sikit-sikit tanya En.Is... sikit-sikit tanya En.Is...
ye lah... dah google tak dapat info... kita tanya yang pakar je la kan?... ^_^

14 sahabat taman beri pendapat ...:

JaSSNaNi said...

ooo tak lama dah tu.. boleh dapat hasil..

baguznet said...

Bestnya tgk pokok2 kekacang tu... saya tak sempat lagi nak tanam sbb belum ada kesempatan nak sediakan patch

Bab daun mcm terbakar tu, x pandai nak komen :D

mat jon said...

saya pun ada juga daun jadi macam tu, biasanya kalau tak cukup air, tapi kalau cukup air tak tau la pulak

lynnhelite said...

lynn punya pun mcm tuh.. musim hujan ni dah berlebih pulak airnya..tapi daun dia kuning & terus layu

ejaMaria said...

JaSSNaNi :insyaAllah... tak lama lagi... ;)

ejaMaria said...

baguznet : tanam cepat... skrg musim hujan pokok cepat besar... ;)

ejaMaria said...

mat jon : ini buka kes tak cukup air... nanti kita sambung entry ni... ;)

ejaMaria said...

lynn : owh... awak pun kena macam ni?... ok... saya dah ada jawapan dari En. Iskandar... nanti saya share... ;)

AZLINA said...

Assalamualaikum...seronok bila jumpa blog ejaMaria, bnyk dpt info tentang tanaman..saya ni baru2 nak belajar berkebun. Izinkan saya link ke blog saya ya..thanks :))

akira said...

sama dengan si buncis saya la

suka suka said...

cantik pancang pokok kacang tu..

ejaMaria said...

AZLINA : ya... selamat berkenalan... dan selamat berkebun juga... :)

ejaMaria said...

akira : jgn risau lepas ni saya cerita apa masalahnya dan penyelesaiannya pula... :)

ejaMaria said...

suka suka : saya suka guna pancang buluh... ianya tahan lama berbanding kayu... :)

Post a Comment