headerphoto

semut lagi

hahaha... memanjang tak puas hati dengan semut...

hujung minggu baru ni semasa saya mengemas laman belakang...
ternampak buah pada pokok cekur manis / pucuk manis... buah dia dah merekah...
sedang elok la untuk dikutip kalau nak dijadikan benih simpanan...

jadi saya kutip la... letak diatas sekeping kertas... biarkan diatas lantai wakaf...
sementara itu saya sambung buat kerja-kerja membaja dan merumput...
sekali saya datang duduk melepaskan penat...
benih-benih saya dah hilang...???... aikk...

bila perhatikan... rupanya semua benih-benih tu dah duduk tepi tiang... bukan atas kertas lagi...

amboiii... kemain kerumun...
emmm... malas la nak berebut...
takpe la... rezeki semut...
stok makanan diorg untuk musim hujan ni...
^_^

10 sahabat taman beri pendapat ...:

nadia rashid said...

Salam eja,
semut minat sgt kebun awk ni..pekebun nya manis kut..:D
rezeki sang semut..moga2 bertambah lah rezeki eja..

JaSSNaNi said...

owhhhhh dia bawa lari...
tudiaaaaaaaa...
kacau sarang dia kot.. tu dia balas dendam..

ummuaidan said...

mungkin eja kena sember ridset ko kat kawasan tuh spy depa tak bebas berkeliaran...

suka suka said...

ye la eja rejeki semut...pokok tu nanti akan tumbuh sendiri merata-rata..akak ni selalu gak hilang..benih yg disemai tak hidup, bila korek tanah dah tak de..angkara semutla gamaknya

baguznet said...

aduhai... di rumah saya pun teruk serangan semut. nak kena panggil pest control utk atasi masalah nie sblm menjadi semakin parah :D

ejaMaria said...

nadia : hehehe... manis?... malu ai...

ejaMaria said...

JaSSNaNi : huhu... kita baik la... tak pernah usik sarang diorg... tak tau pun kat mana... diorg je suka merayap kat kebun kita... ;)

ejaMaria said...

ummuaidan : spray racun resepi en.Iskandar... itu pun kalau nampak diorg banyak kat area tpt anak main dgn tempat kita lalu lalang... tpt lain saya tak kisah sangat...

ejaMaria said...

suka-suka : itu la... kita simpan kononnya, manalah tahu kalau ada kawan-kawan yg nak benih tu... boleh la share... tapi dah share kat semut dulu... ;)

ejaMaria said...

baguznet : saya hanya akan spray ridset kalau semut-semut tu menghala ke dalam rumah... yg kat dlm rumah pun sama... kalau mengganggu ruang makan dgn makanan baru saya spray... kalau takat kerumuh kat rong sampah saya biarkan je... kalau nak suruh pest control tanam ubat, takut tanah rosak nanti... langsung tak sesuai untuk bertanam... :(

Post a Comment