headerphoto

yey... taugeh saya dah jadi...

owh... lepas ni saya memang akan 'sombong' dgn taukeh jual taugeh... hehehe... 
'sori la uncle... saya tak mo beli taugeh lagi...'

 hasil taugeh yg saya tanam sendiri... ini selepas dibersihkan... ;p
sangat organik - tanpa sebarang bahan / baja kimia apa lagi racun... yey saya suka!

gambar sebelum dibersihkan... baru lepas keluar dari balang... serabut dengan akar... eh... tapi masa ni selaput kepala taugeh yg warna hijau dia saya dah buang... ;p

korang minat nak tanam sendiri taugeh tak?... 
nanti saya tunjukkan step by step cara nya... mahu?

sangat mudah... dlm masa 3 hari korang dah boleh tuai hasil sendiri... ;p

7 sahabat taman beri pendapat ...:

hernyhafiz ^_^ said...

wah...bean sprout.. saya teringin jugak nak buat.boleh bagitau caranya... kena ada baja ker.. saya ada baca taugeh yg di jual tu kadang di hasilkan dengan siraman air kencing.. ada jiran at kawasan rumah MIL pun pakai siraman air kencing untuk tanaman... even ada kat blog pun saya baca pakai air kencing..yukkss.. goli den!

ejaMaria said...

ya... ini taugeh yg sgt bersih... nanti saya siapkan tutorial step by step nya ya... ;p

Suliana said...

nak tahu!! hasben su suka mkn taugeh :-)

wani sc said...

saya pernah juga tanam, nak kena rendam air 3x sehari..ada juga bekas yang dh ditebuk segala macam tapi baru guna sekali..heheh..saya ingt nak buat juga step by step dia kat blog saya, tapi bukan sekarang lah, takde biji kacang hijau dlm stok :p
hernyhafiz tau tak mana nak dapatkan larutan sontoso?

ejaMaria said...

Sue : ok... nanti kita siapkan... ;p

ejaMaria said...

Wani sc : saya tak rendam 3x sehari... nanti kita siapkan tutornye ye... ;p

hernyhafiz ^_^ said...

tak sabar tunggu tutorial.. taugeh ni bagus untuk tambah susu untuk BF ni..kalau makan taugeh yang bersih lagi bagus....taugeh kacang soya pun boleh kan..
wani sc : lautan sontoso tu apa ye... 1st time dengar ni :)

Post a Comment