headerphoto

trellis

 bila ada tanaman yang memanjat saya mula la risau... bagaimana agaknya support yang sesuai untuk mereka... yang juga mampu saya buat / sediakan... sebahagian ruang pagar jaring sudah dipenuhi tanaman kacang botor... ini nak naikkan timun dan kacang buncis... emmm...

oleh itu... setiap kali saya jalan-jalan + jumpa design trellis yang menarik... saya akan snap gambar... konon nya sebagai rujukan untuk binaan trellis saya...

contoh :-
 binaan trellis di taman tasik perdana - taman botani... saya suke design ini... saya minta en.ejaM saya bertukang untuk buatkan ini... ianya bukan sekadar trellis tapi sebagai sebahagian drpd landskap... ;p

pancang kayu untuk support tumbuhan dalam pasuan... saya snap gambar ni di nurseri sekitar sungai buluh... ;p

 suka juga idea ini... sumber gambar diambil dari google...

yang ini cara trellis dengan menggunakan tali dengan pancang buluh / kayu / besi... tiang kena betul-betul tanam dgn teguh kalau nak ikat tali begini...

angan-angan bukan main... kecewa kerana permintaan saya tidak dilayan oleh en.ejaM...
jadi nya saya buat sendiri (ikut kuderat saya... ;p) yang penting ada tempat untuk pokok saya memanjat...

guna batang buluh je... hihihi... dan... anak timun tu belum sudi memanjat... saya tahu binaan ini kurang kukuh... tapi takpe la... untuk masa ini... nanti saya perbaiki semula... ;p

11 sahabat taman beri pendapat ...:

Aida Awie said...

ok jugak la ni utk sementara waktu. nak kasi tahan sket catkan dgn varnis. kalau pancang utk tomato mcm gambar no2 tu ada jual kt kedai daiso dlm the curve. rm5 je. hr2 puas pusing2 dlm curve cr kdai tu,rupanya atas k. buku borders jer.nnt nk beli gak bla pkok tomato sy dah bsr.

ejaMaria said...

Aida : tak perlu tunggu pokok besar... bila besar nanti susah nak masukkan... kita letak pancang tomato tu masa pokok kecil lagi... jadi bila dia besar mmg tegak dlm kurungan tu je la... ;p

hijaudaun said...

salam kak. cantik jugak trellis akak tu. trelis saya lagi sempoi. nak tunjuk pun tak sampai hati...hihihi...

hernyhafiz ^_^ said...

saya pun tengh memikir pancang untuk timun, kacang, bayam malabar saya.. good info.yg no 1 n 3 tu cantik la untuk landskap kan..esp kalau remayung merah kan...

wani sc said...

tak seronok kan kalau hasben tak berapa minat dgn gardening..suami saya pun suka petik hasil je..huhu

mat jon said...

wah, boleh tahan trellis buatan sendiri tu, saya sendiri pun tengah pikir nak wat cammane trellis utk pokok kacang saya.

Aida Awie said...

ooo.. ye ker? tp tomato sy tu mmg kecik benar lagik, baru keluar 1 set daun.. beluh alih ke tanah pon..

ejaMaria said...

Aida Awie : la... ye ke... ok, alih la ke tanah dulu... nanti bila pokok dah tinggi dalam sejengkal, tanam pancang terus... ;p

hernyhafiz ^_^ said...

trellis guna tali pun kalau betul2 buat pun nampak kemas dan cantik..

Malay-Kadazan girl said...

Nampak ok je your trellis. Nanti bila timun dah memanjat, nanti dia linding trellis tu nampak natural. Kami kutip trellis bila spring cleaning hujung tahun orang buang tepi jalan.

Aidda said...

Lawa juga trellis u ni. Saye baru nak mengolah halaman (halaman kecik je...ingat nak tanam cmpur2 bunga n sayuran)....tpi saye dah sediakan trellis ala2 landscaping pnya iaitu dawai VRC siap sembur cat putih (kredit itu my aunty idea)

Post a Comment