headerphoto

Kuchai

saya dah dapat 2 pasu... sukaaaa...
 asalnya cuma satu pasu... 
pokok induk yg saya dapat dari Pak Su saya cuma 2 butir rizom kucai...
mula-mula tanam... saya risau - risau tak hidup...
sebab saya pernah tanam kuchai menggunakan benih... tapi tak tumbuh-tumbuh...
sampai saya rasa give up la nak tanam benih kuchai...

hinggalah saya jumpa pokok kuchai ini di rumah Pak Su saya... 
saya minta sedikit rizom dia... kemudian saya tanam dlm pasu... hidup!... Alhamdulillah...
bila pasu dah penuh... saya pecahkan rizom tersebut kepada 2 bahagian dan tanam semula...
Alhamdulillah... hidup juga... nampaknya kali ini pokok kuchai saya dah mula berbunga...
nnt saya snap ye rupa bunga kuchai... 
kalau tak snap nnt tak tahu pula rupa bunga kuchai kan?...
tak lama lagi saya akan dapat benih dari bunga kuchai... yeay... seronoknya... :)

sedikit info berkenaan kuchai
dalam bahasa inggeris disebut sebagai Chieves...
nama saintifik allium schoenoprasum...
kuchai adalah dari keluarga bebawang...
 
ianya agak sukar ditanam dari biji benih... 
lebih mudah dibiakkan melalui bebawangnya...
namun sekiranya kita dapat biji benih yg masih fresh / baru... 
ini adalah yg terbaik - paling mudah untuk disemai semula... 
jadi bersabar lah bila menanam kuchai... :)

namun begitu kuchai adalah pokok tanaman sgt yg mudah dijaga... 
ianya tidak cerewet... tidak perlukan air terlalu kerap... 
cukup dgn siraman sekali sehari jika hari panas... 
dan tak perlu disiram sekiranya hujan...

kuchai sukakan tempat yg menerima banyak cahaya matahari...
tiada masalah sekiranya kuchai diletakkan ditempat panas, 
hanya perlu pastikan kuchai menerima cukup air...

kuchai juga jarang diserang perosak seperti bena atau ulat atau semut... 
diorg tak suka agaknya bau kuchai yg kuat... jadi selamat dari meracun - tak perlu pun... :) 
cuma kena pastikan tanah poros dan tidak menakung air... 
sbb kalau tanah terlalu basah, nanti bebawang kuchai akan diserang kulat dan busuk...

kuchai sangat sedap sekiranya dicampurkan dalam gorengan telur dadar...
selain itu kuchai juga bole digoreng bersama taugeh...
atau pun dibuat cucur / cekodok bawang dgn udang... 
perghhh... sedapnyerr... tiba-tiba rasa lapar... ;p

9 sahabat taman beri pendapat ...:

zilazul said...

salam ukhwah....saya pun baru herhasil tanam kucai, bagi saya kucai adalah tumbuhan wajib yang ditanam bagai gerdener kecil macam kita, jemput singgah ke blog saya.
kebunkome.blogspot.com

Lynna Ghani said...

Saya pon ada tanam kuchai ni...tp perkembangan dia mcm statik je..tatau mana silap dia.....hehehe

saodah ismail said...

Salam perkenalan ejaMaria,

Memang khucai ni senang ditanam dan x perlu penjagaan yg rapi, pokok tahan lasak.Saya pun tanam dalam pasu.

ejaMaria said...

zilazul : betul... lagi pun bukan nak pakai banyak sangat utk sekali masak kan?

ejaMaria said...

Lynna Ghani : mungkin tanah tak berapa ok - sesuai... apa kata klu tanam semula dgn campuran tanah baru...atau pun alihkan ke lokasi lain yg lebih banyak menerima cahaya matahari... :)

ejaMaria said...

saodah ismail : salam kenal juga...

Hijab PuteriRuby said...

Assalammu'alaikum. Saya dh berthn2 cuba tanam kucai tp x pernah menjadi. Bebagai jenis benih yg saya cuba (jenis yg beli di pasaraya2). Ada siapa2 bleh bantu/recommend dptkan benih yg baik? TQ..

ejaMaria said...

Hijab PuteriRuby,
haa...ini la yg jd pada saya juga... berkali-kali cuba tanam kuchai - tak menjadi...hihihi...
penyudah dia, saya dpt bebawang kuchai dari paksu saya...baru lah sy dapat pokok yg rimbun...
kalau nak beli benih, apa kata cuba beli dari blog tanam sendiri... En. Iskandar ada menjualnya...saya sendiri pembeli benih dari blog tersebut...apa yg saya tahu, benih dari blog tanam sendiri masih segar / baru, berbanding dgn benih yg kita beli dari pasaraya...jd peluang untuk semaian bercambah juga tinggi...

Anonymous said...

bebawang kucai tu mcm mne bntknya?

Post a Comment