headerphoto

botol penyembur

Salam Ramadhan...
wah... agak lama juga saya tak menulis di sini... ya bulan puasa saya agak sibuk... waktu petang lebih sibuk didapur berbanding dilaman... jadi pokok saya sedikit terabai...

ok...kali ni saya nak cerita berkenaan dgn salah satu 'tools' org bertanam sendiri...
alatan ini penting bagi org bertanam sendiri... botol penyembur racun / baja... botol ini bole diguna untuk kedua-dua keadaan... untuk menyembur racun dan juga digunakan untuk menyembur baja sekiranya kita gunakan baja jenis cecair... yg penting cuci bersih sebelum dan selepas kita gunakan...

dulu saya guna botol yang murah sahaja... saiz pun kecil - 1 liter... mudah didapati di kedai-kedai runcit juga pasaraya... 
tapi ianya juga mudah rosak... tak sampai 3 bulan muncung penyembur nya rosak... jadi kena ganti dgn botol lain... membazir beli dgn harga rm5... tiga-empat kali guna sudah rosak... :(

kemudian saya survey di Houz Depot, Kota Damansara... jumpa botol yg ini...
harga nya agak mahal - lebih rm20... 
tapi sangat berbaloi... lama dah saya pakai botol ini... sudah lebih setahun...
saiz dia besar - boleh menampung 2 liter...
botol juga menggunakan kaedah tekanan... iaitu dengan menggunakan pam... kemudian kita boleh terus semburkan cecair yg berada di dalam botol... tak perlu lagi berulang-ulang memicit tuil dia untuk menyembur racun... bila kelajuan cecair yg keluar mula perlahan... pam-kan semula... atau kalau tidak mahu... boleh juga menggunakan tuil utk semburan sedikit-sedikit... jadi tak la jari lenguh nak spray banyak kali... ;p

saya suka botol ni... walaupun alah membeli... tapi saya puas hati...

4 sahabat taman beri pendapat ...:

wani sc said...

saya ada juga botol mcm ni untuk menyiram dulu. tapi tak pasti sapa dah memunya, cari tak jumpa pulak. hmm, rasanya nak cari satu lagi lah. yang kat rumah ni ada satu suami guna untuk meracun, tak mau kacau.

hernyhafiz ^_^ said...

saya ada beli kat pesta floral. penyembur harganya rm20 lebih jugak tapi tak pandai pasang. orang tu demo padang kat botol mineral besar tapi saya buat tak jadi..

Mama Pongkey said...

Saya ada botol macam ni, tapi mungkin kecil sikit kot. Mine was RM13. Ada sekali tu pressure di dalamnya tinggi sangat, jadi muncung nat kecil tu terpelanting. Saya pun beli nat 2nd hand, RM2. Jadilah, asal boleh pakai. Saya guna penyembur ni untuk some herbal concoction untuk pokok dan daun.

lynnhelite said...

akhirnya lynn jumpa botol nih..sebijik! beli kat DIY s/alam, hanya RM7.90.

Post a Comment