headerphoto

'teduhan kasih'

Salam sahabat laman...
hehehe... tajuk teduhan kasih dah macam drama TV3 pulak kan?
sapa la yang tumpang berteduh dgn berkasih tu kan... 
ooiittt... ini blog pokok la... bukan blog cintan-cintun nak berkasih sayang bagai...

ok... terus-terang bagi jelas... belakang rumah saya kan dah takde belukar... jadi dah takde burung-burung yg buat bising rebut buah betik... dah takde... biawak besar melintas - takde... monyet pun dah tak nampak kelibat...

tapiii...dan mungkin...mungkin ye... sebab laman dalam pagar saya masih banyak green area dan pokok-pokok... kebelakangan ni banyak yg menumpang teduh... hehehe... saya seronok sebenarnya... bila dengar bising-bising... saya intai dari balik tingkap - kena intai perlahan-lahan tau... 

hmmm... ada yg datang menumpang mandi... ada yg tumpang makan... tak kurang yang tumpang tidur... ada juga yg buat sarang... 

haaa... korang rasa apa?

^__^
 hihihi..

kebelakangan ni - tupai, burung, katak, kucing dgn sesumpah...selalu... kerap berlegar dalam taman saya... seronok... saya suka bila lihat burung mandi dlm kolam water hyacinth saya... rasanya lepas ni saya nak buat 'bird feeder' mesti seronok tengok burung berebut makan kan?...
 
  tak lama kemudian mesti nampak sang tupai melenting-lenting... sehari rasanya lebih 5 kali saya nampak tupai dalam laman saya... haaa... curi kedondong yerrr... :p

si miau pun dah jadi sebahagian sahabat laman tak rasmi... nampaknya si miau tu dah rajin bertegur-sapa dengan saya - ramah kemain dia menegur saya... kdg-kdg sampai saya marah 'bising la kau ni'... dan saya selalu pesan 'jangan berak kat sini, kalau berak juga nanti Mama hambat buntut dgn penyapu'... hahaha... nampaknya si miau ingat pesanan saya... tapi si miau ni kejap ada kejap tak ada... ikut mood dia nak datang melawat... :p

ni kat pokok mempelam yg rendang... dah ada sarang burung... burung apa saya tak tahu... tak berani nak jengah dekat... masa saya nak snap gambar hari tu pun dia dah terbang tinggalkan sarang - takut agaknya... jadi saya tak mau ganggu dia... biar dia mengeram telur dgn aman...gambar yg ada ni pun snap curi-curi je dari jauh... ;p

sang katak yg saya dpt snap waktu malam hari....sori la blur... kamera saya kamera cap ayam je... tak dpt nak snap gambar best-best... kalau tak bole snap gambar burung mandi... atau sang tupai sedang ratah kedondong kat laman saya... :(

1 sahabat taman beri pendapat ...:

ummuaidan said...

meriah betul nampak..dah jd cam laman sy dah nie ade burung bagai..:)

Post a Comment