headerphoto

yg dicari di Daiso

kat blog lagi satu saya ceritakan bagaimana pertama kali saya sampai ke Daiso...
best... sebab ada banyak benda hingga ralit memerhati (itu la perempuan)... ;)

tapi benda yang saya cari-cari sangat itu...

ini dia - cat repellent (yang dalam peket gambar kucing tu yerrr...)
yang peket sebelah lagi dgn color warna-warni tu plastik untuk tag pokok... ini pun menarik... saya suka! - dah boleh tukar dari guna batang ais krim kepada batang plastik... rasanya yg ini lebih tahan lama bila digunakan... :)

okeh... berbalik kepada cat repellent tu... tentu ada yg nak tahu... apa dia dan bagaimana ianya berfungsi...
sebenarnya... isi didalamnya seperti butiran-butiran pasir...berat cuma 100 gram (ya...sikit jer...) tetapi ianya mempunyai bau (yg mungkin tak disukai kucing)... dan cara guna hanya tabur dikawasan yg kita hendak larang dari digunakan kucing...

untuk permulaan saya cuma guna beli satu pek (sbb saya geram ada kucing 'men-jamban-kan' batas kacang tanah saya).... selepas sisa buangan kucing tersebut saya bersihkan... baru saya tabur serbuk pasir tersebut... saya tak tabur di keliling pokok... dikhuatiri memudaratkan pokok pula... jadi saya tabur keliling sempadan batas saya sahaja... selebihnya saya tabur sahaja atas rumput yg selalu menjadi mangsa jamban kucing... juga di sekitar kaki lima yg selalu kena pancut dgn sikucing juga... :)

syukur Alhamdulillah.... saya mulakan operasi menabur 'pasir' pada pagi hari sabtu... kemudiannya saya pulang bercuti sempena cuti CNY ke kampung... dan balik ke sini pada petang hari Isnin berikutnya... hasilnya... TAKDE NAJIS KUCING! .... yeay... suka sangat...

* saya jumpa najis kucing semula selepas seminggu 'pasir' tersebut saya tabur... tapi dia tak buang dikawasan yg ditabur pasir... dia buat jamban kat 'port' baru... tapi takpe la... saya tak hangin sangat sebab tempat tu kat belakang rumah... :)

owh... ini cage untuk pokok tomato... hanya rm5 di Daiso... kalau beli di nurseri berbelas ringgit harganya... jadi berbaloi beli disini... :)

sila lah ke Daiso kalau nak jugak... :)

13 sahabat taman beri pendapat ...:

ummuaidan said...

baru tahu ade gak cat repellent nie ya..berkesan jgk...sy lak nak cari frog repellent ..byk sgt katak kat kebun nie..huhuh

smRose said...

Salam,
informasi yg menarik tu, lagipun sy mmg minat ke Daisho

wanie ibrahim said...

Eh sy pun br plan nak ke daiso beli cage tu...utk pokok telang yg br tumbuh tu...sy kalau gi daiso ni mesti slalu terbeli brg wpun x plan pun awalnya..bahay betul heheh

@na said...

salam maria.. info ni amat membantu... tanaman saya pun selalu diganggu kucing, kadang tu sampai masuk dalam pasu bunga buat toilet...tak tahan sungguh, pokok mati dan baunya menyakitkan kepala!! tima kasih byk... dan sudi2 lah ke kebun @na

lynnhelite said...

Daiso? yg mcm 100 yen tu ker? Tp mcm x pernah nampak kat Subang area... cat repellent tu mmmg nakkk sgt, sbb tapak semaian tu kucing2 dah jadikan rumah tumpangan, siap beranak pinak lagi!

olive said...

cat repellent tu i pernah beli, tapi macam tak berkesan ja..mayb my jiran hav too much cat kut abt 6 ekor..u try n let me know.mayb will work for u. Cage for tomato tu pun i beli. Nice kan.

hijaudaun said...

salam kak. sini tak der daiso. tapi cage tu dah beli 3, kirim kat adik belikan kat klang. saya buat cage utk bunga ros.harap kat sini, tak dapt nak jumpa benda2 macam tu.

zamzurina zulkafli said...

Saya guna juga cat repellent. Mungkin kucing2 kat rumah saya hidung tersumbat. Selamba saja makan cat fud wpun tablet repellent dok sebelah. Yg cage tu sy juga borong masa keluar rehat hari jumaat ke daiso pavillion. Mmg berbaloi. Hanya rm5 saja. Tapi setakat ni daiso puchong dan bkt tinggi paling meriah dgn gardening tools

SriKota Garden said...

sato info yang bagus, batas saya juga selalu jadi mangsa kucing. Semalam tak jadi nak pindahkan anak Cherry Bell sebab dia buat jamban kat batas tu.

OGY ATAN said...

Tabur serbuk kari pun boleh. Kucing tak suka hidu serbuk tu. Saya buat berkesan.

ejaMaria said...

OGY : wahhh... lagi jimat... bole cuba ni... :)

eithusa said...

salam kenal :)
terima kasih diatas infonya, baru tau ada barang mcm cat repellent tu sangat membantu. len kali pg daiso nak belilah, tq :)

cikbedahlaser said...

best kan pergi daiso... ehhehehe

Post a Comment