headerphoto

salam rindu di angin lalu

hadoiiii...
tajuk kemain... tak beragak...

hmmm... lama sungguh saya tak update blog taman ramuan ni kan?... habis semak samun lalang bagai semua naik... tak jumpa dah mana sayur mana buah... hahaha...

macam tu jugak la kat taman ramuan sebenar saya sekarang... terutamanya kawasan backyard kesukaan saya... huhuhu...

itu la dulu gembira sangat... mentang-mentang tanah belakang rumah tu belukar... sesedap rasa saya menabur benih... cakap apa saja pokok tanaman makan?... semua saya semai... seronok sangat bila pisang, betik, ubi, keledek, serai, kacang botor... cukup segala makanan kat belakang rumah... 

sekarang ni?... pemaju dah beli belukar belakang rumah saya... diorg dah tolak bagi rata juga... bukan setakat tolak bagi rata... parit air yg ada belakang rumah saya pun dah dikambus - diganti dgn culvert bawah tanah... 

burung, tupai, biawak... yang dulu merata-rata berkeliaran belakang rumah saya pun dah tak kelihatan... :(

ya... belakang rumah saya ketika ini panas...semai anak benih pun susah nak menjadi... pokok sedia ada juga kerap layu dijemur matahari terik+direct... hmmm... kononnya hajat hati nak menyemai banyak lagi pokok cili, lada, bendi, terung, timun... tak lupa tembikai untuk kegunaan bulan Ramadhan nanti... tapi nampak gaya hajat tak kesampaian... dah hampir sebulan dah ni... 

lepas saya kemas laman belakang - cabut serai, lengkuas, halia... alih buat tempat baru...masih saya tak mampu nak buat patch baru utk semaian pokok lain... saya keletihan... dgn beban tugas pejabat yg menekan... tambah belakang rumah yg dah bersepah... lagi la saya tertekan... serius stress...

pokok labu saya yg gemuk gedempol sebulan lalu kena berkerja keras untuk berbunga dan berbuah... kesian dia diselaputi habuk tanah dan simen, gara-gara pemaju sedang menyiapkan 'dinding tembok besar cina' dibelakang rumah saya... huh... 

bukan labu sahaja... kunyit, pandan, cili padi, limau kasturi + purut, kantan, tomato, terung, markisa dan bendi sediaada pun tak terurus - semua berhabuk... kesian diorg... saya siram... hujan pun siram... tapi tak mampu membersihkan debu tanah tersebut...

paling haru... tingkap bahagian dapur saya pun berdebu... dan langsung tak bole dibuka... waaaa...
kalau buka tingkap dapur tu... alamat makan habuk la kamiii... :(

ok la kawan-kawan... untuk korang yg masih rajin bertanam - teruskan usaha... seronokkan makan hasil tanaman yg lebih organik dari biasa... saya tak mengapa la... tunggu la diorg kat belakang ni selesai 'kerja-kerja besar' diorg... bila diorg dah tak kacau kawasan belakang saya... baru saya buat balik elok-elok + cantik-cantik... bila tu?... jangan tanya... sy dalam proses baikpulih banyak benda... saya letih + saya stress + saya penat dan tak sempat update blog... maaf ya...

maaf zahir batin juga untuk kedatangan ramadhan dan syawal nanti (kalau saya tak sempat update blog lagi)

3 sahabat taman beri pendapat ...:

ummuaidan said...

Salam ejaM..
tertanya2 saya manaawak menghilang.apajadi..rupanya ade mslh sket kat sana yer...
anyway takperlah tak time to settle down..inshaallah nanti leh mula balik...jgn stress2 tau..:)

suka suka said...

ooo ini namanya happines index kta telah menurun ni... ada sesape kat alam sekitar dept yang kita boleh mengadu ni.... kurangla oksigen kat sini kan!!

ejaMaria said...

ada juga sahabat yang rindu saya... terharu rasa... :)

Post a Comment