headerphoto

cekur - yang ini cekur apa?

menurut pembacaan saya di internet... cekur terdapat dari 2 jenis... iaitu cekur dan cekur emas... namun begitu saya telah dihadiahkan oleh seorang sahabat dengan satu lagi jenis cekur... malangnya ibu sahabat saya juga tidak mengetahui nama khas bagi cekur tersebut... beliau hanya memaklumkan yg pokok itu dari keluarga cekur...

puas sudah saya meng'google' namun saya tidak dapat mencari info berkenaan pokok tersebut... oleh itu saya paparkan di sini... bagi sesiapa yg mengenali jenis cekur tersebut harap dapat berkongsi info...

 Cekur
Kaemferia galanga
cekur yang biasanya digunakan dalam masakan... cth : pecal, urap
daun berwarna hijau 'plain'

 Cekur Emas / Merah
Kaemferia pulchra
boleh juga diguna dlm masakan...
daun berwarna hijau dengan berlorek-lorek kehitaman... ada juga disebut sebagai cekur hitam...

ini adalah spesis Cekur yang tidak saya kenali... 
saya telah pun mencabut sebahagian pokok tersebut... apa yg saya dapati bau rizom nya hampir sama seperti cekur... ianya juga berbunga lembut seperti bunga cekur... kembang pd waktu pagi dan layu pd petangnya...

jadi... ini cekur apa?

anda boleh tolong saya?

7 sahabat taman beri pendapat ...:

zures said...

cekur ni saya selalu tengok tapi tak tahu nama. Yang saya tahu orang panggil cekur. saya nak tanyalah laman kat rumah saya tu terlalu banyak semut...macamnana nak halau semut2 tu ye? pakai racun apa?

Malay-Kadazan girl said...

To be honest, saya ni tak berapa tahu menahu sangat herba dan sayur tradisional. But curious, selalu pakai untuk masakan apa? Mesti banyak khasiatnya.

ejaMaria said...

zures : kalau laman ada tanah... mmg ada semut... itu tak bole nak elak... cuma saya kawal kehadiran semut dengan menyembur racun... itu saja... saya cakap juga dgn semut2 tu... duduk tepi laman tak apa, jangan kacau pokok-pokok saya... hehehehe... buleh gitu... ;p

ejaMaria said...

Malay-Kadazan girl : cekur banyak diguna waktu selepas bersalin (dlm pantang) ianya memanaskan badan dan membantu membuang angin...
tapi klu kita makan dgn sayur2 yg dibuat urap / kerabu yg diletakkan cekur... memang sedap... ;p

Anonymous said...

kalau masak ikan sungai masak lemak bubuh cekur diracik halus daunnya..
kalau masak buat kuah rojak campur daun limua purut, sedap
.

oragn jawa ambik daun dan buahnya di tumbuk lumat di campur air suam diminum. Baik utk aliran badan dan buat ubat demam.
tak pun buat nasi ulam..sedapppp

Anonymous said...

Yg gambar cekur last tu suami panggil cekur cina...utk ubat katanya...saya lupa utk apa...

ejaMaria said...

Anonymous : terima kasih atas makluman...

Post a Comment