headerphoto

pisang lemak manis

kalau ikutkan spesis dia, memang saya beli pisang lemak manis... 
tapi oleh sebab pokok ni belum pernah berbuah lagi... 
saya jadi ragu-ragu pula... 
iye atau tidak ini pokok nya...

perkara yang buat saya suka dgn pisang ini sebab rasa dia sedikit kelat ketika pisang masih mengkal (belum masak sepenuhnya)... kalau dah masak sungguh rasa dia manis sahaja... ;p

nama dia pun unik... selain nama Pisang Lemak Manis, ada sesetengah tempat memanggil dgn nama Pisang Boyan juga Pisang 40 Hari... ;p
 saya tanamkan bersebelahan dengan kantan dibelakang rumah... anak pokok dah mula muncul... tapi saya lupa nak close-up gambar... 
pokok pisang ini saya tanamkan bersebalahan dengan kantan... pokok kantan itu pun satu hal... masa ini dia berbunga banyak sangat... sampai saya tak terpetik pula dah...
ok... selain daripada di masak asam pedas, laksa dan nasi goreng kerabu... bunga kantan kita boleh buat apa lagi ye?

5 sahabat taman beri pendapat ...:

shafirul suffian said...

boleh buat kerabu ikan bilis...

ejaMaria said...

^_^

cikbedahlaser said...

boleh jual atau sedekah...

cik intan said...

rebus bunga kantan tambah gula batu buat minum bagi wangi badan ,atau, air rebusan buat mandian untuk segarkan dan wangikan badan...kalaulah boleh tanam dalam container kantan nih....jelesnya saya!

akira said...

masak laksa asam...atau...kerabu ikan bilis....goreng ikan bilis..asingkan...then tumis bawang besar 2 biji(hiris nipis), bawang putih 4 ulas( hiris nipis), bile bawang dah layu, masukan bunge kantam( mayang halus/rampai), cili padi (potong nipis).....semua dah layu masukkan ikan bilis goreng td.....tutup api...gaul sampai rata...nak mkn..perah limau kasturi....makn ngn nasi panas.....huhu...tambah selera.

Post a Comment