headerphoto

ber'Temu' di laman saya...

Salam sahabat semua... maaf ye... lama rasa nya saya tak update ruangan ini... sejak kebelakangan ini... laman rumah memang kurang perhatian saya... terdapat pokok yg mati... tak kurang juga yg rosak... gara-gara selepas insiden rumah saya dipecah masuk... tumpuan banyak kepada memperbaiki rumah... jadi laman kurang sedikit perhatian... namun... untuk minggu ini saya dah mulakan semula kerja-kerja laman saya... kasihan saya lihat pokok-pokok yg kelihatan seperti 'kurang kasih sayang'... hihihi

ok... berbalik kepada entry ini... saya mengaku... saya bukan la seorang yg pandai sangat memakan ulam... tapi bila orang beri pokok kepada saya... saya tidak sampai hati utk menolak... ambil dan tanam di ruang yg mana ada...

asalnya saya mencari pokok temulawak... idea saya adalah ingin menanam pokok-pokok herba yg kerap di gunakan oleh wanita lepas bersalin dan yg biasa saya gunakan sebelum ini... seperti temulawak, serai wangi, sirih, halia, cekur, limau purut... 

namun pokok-pokok yg asalnya tidak saya kenali - turut dihadiahkan org... tak mengapa la... selagi ianya pokok herba... rasanya tak salah kalau saya peruntukkan sedikit ruang utk pokok-pokok tersebut kan?

hasilnya... di laman saya ketika ini terdapat 4 jenis keluarga 'Temu'

pertama
 Temulawak
Curcuma xanthorrhiza
 daunnya antara yg digunakan sebagai air rebusan mandian ibu selepas bersalin... manakala isinya dimakan sebagai ulam

kedua
 Temupauh
Curcuma mangga
melalui pembacaan saya temupauh biasanya dimakan sebagai ulam - tapi saya tak pernah makan pun... ;p
ketiga
 Temuhitam
Curcuma aeruginosa
rizomnya juga biasa diambil sebagai ulam... tp saya tak pernah cuba pun... ;p

ke-empat
Temukunci
Kaempferia pandurata
yang ini mmg saya tak pernah tahu kegunaannya... ;p

melihat pada pembacaan saya... sekiranya disebut keluarga curcuma... saya ada satu lagi jenis curcuma iaitu Curcuma domestica atau pun nama tempatannya adalah Kunyit...

dan jika diletakkan di kelompok keluarga... temukunci pula termasuk dalam keluarga cekur - Kaempferia...
apa pendapat anda ya?

3 sahabat taman beri pendapat ...:

cikbedahlaser said...

kalau daun nye boleh d makan.. kumpul2 kan je buat sambal daun..

suka suka said...

temu putih sedap buat ulam..ala2 rasa mangga..ada kata temu pauh...

ct aju said...

saya pun ada tanam temu...tp xtau plak spesies yg mana...tp rhizomnya color kekuningan cam kunyit tu...sedap bila buat jeruk ngan cuka garam...

Post a Comment